Lininiai rūbai vaikams – mada ar nauda?

Pastaruoju metu itin sparčiai auga susidomėjimas vaikiškais lininiais rūbais. Juk vienas svarbiausių aspektų renkant drabužius atžaloms – audinys. Ekspertai teigia, kad vaikų spintoje turėtų kabėti tokie apdarai, kurie nesukelia alergijos, leidžia odai kvėpuoti, greitai sugeria drėgmę.

Be to, vaikai yra aktyvūs, judrūs, todėl audiniai turi būti lengvai prižiūrimi, praktiški ir labai kokybiški. Taigi, kodėl lininiai rūbai vaikams – tinkamas ir pranašumų kupinas pasirinkimas? O gal tokie drabužiai tėra tik trumpai aplankiusi mada, o ne nauda?

Lininis audinys – iš kartos į kartą keliaujantis pluoštas​

Linas – tai nuo seniausių laikų naudojamas pluoštas. Nors tiksli pluošto tėvynė nėra žinoma, manoma, kad linas buvo pradėtas kultivuoti Azijoje ir Viduržemio jūros regione net prieš 9000 metų. Palestinoje ir Egipte linų pluoštas buvo gaminamas 4-5  tūkstantmetyje pr. m. e. Egiptiečiai iš lininio audinio siuvo rūbus, darė bures ir virves.

Giliai į kasdienybę įsiskverbusi natūralaus pluošto istorija riedėjo per visą pasaulį. Turbūt esate pastebėję lininių audinių ir vyresnės kartos, senelių namuose. Lietuvių suvokimu, linas buvo šventa medžiaga, kuri yra ne tik ideali nešioti, bet ir pritaikoma namų tekstilei.

Taigi, lininis audinys buvo vertinamas nuo neatmenamų laikų. Tad įdomu, kokiomis iš tiesų savybėmis pasižymi lininis pluoštas ir kuo jis gali būti naudingas vaikams?

Lininių rūbų vaikams savybės

Viena iš lininių rūbų vaikams tendencijos priežasčių – tai audinio tinkamumas odai. Linas pasižymi keliomis išskirtinėmis ir itin svarbiomis savybėmis.

Linas - kvėpuojantis, hipoalerginis audinys

Vienas bene svarbiausių lininės medžiagos privalumų – tinkamumas alergiškai, jautriai vaiko odai. Lininiai rūbai vaikams palaiko idealų odos mikroklimatą. Dėl kvėpuojančio audinio savybių, gero drėgmės sugeriamumo, jis idealiai tinka visiems, o ypač – atopiniu dermatitu sergantiems, turintiems polinkį į egzemą, vaikams. Hipoalerginis audinys sugeria prakaitą, greitai džiūsta, nesukelia alerginių reakcijų ir veikia kaip natūralus antiseptikas.

Lininiai rūbai yra ilgaamžiški

Linas yra vienas stipriausių pluoštų, pasižymintis ypatingu ilgaamžiškumu. Lininiai drabužiai nenusiskalbia, nepraranda formos, o su laiku darosi vis minkštesni, malonesni dėvėti.

Ilgaamžiškumas yra itin svarus pranašumas tiems, kurie vertina kokybę ir vengia drabužių, tarnaujančių vos kelis skalbimus. Vaikučiui išaugus lininius rūbus, jie gali būti parduodami ir dėvimi kitų šeimų. Toks principas padeda kurti ne tik patogią kasdienybę, tačiau ir tvarų gyvenimo būdą.

Lininiai rūbai yra labai patogūs

Natūralaus pluošto rūbas yra komfortabilus ir lengvas dėvėjimo metu. Vaikai gali lakstyti nevaržomai, rūbai neapsunkina judesių. Linas yra lengvai prižiūrimas, nereikalauja didelio dėmesio. Kokybiški lino gaminiai dažnai yra natūraliai pasiglamžę, tad nereikia sudėtingo lyginimo. Beje, lininis audinys atsparus statiniam elektros krūviui, todėl nesielektrina.

lininiai rubai ant mergaitės

Linas yra ekologiškas

Lino augalų auginimas yra daug tvaresnis nei medvilnės. Jie labai atsparūs, gali augti prastoje dirvoje, reikalauja labai mažai vandens ir gali būti perdirbami. „Troublemaker by Smith’s“ lino rūbai vaikams gaminami Lietuvoje, tad yra ne tik patogūs, tačiau ir ekologiški.

Lino audinys universalus

Nepakeičiama ir labai vertinama lininio audinio savybė – gebėjimas reaguoti į žmogaus kūno temperatūrą. Linas karštą dieną gali atvėsinti, o vėsią – sušildyti.

Lininiai drabužiai dėl savo lengvumo, pralaidumo orui ir drėgmei populiaresni vasaros metu. Tačiau toks audinys idealiai tinka ir kitiems metų laikams: pavasariui, rudeniui ar net žiemai. Dėl natūralių savybių ir gebėjimo išgarinti susiformavusią drėgmę ar prakaitą, lininiai rūbai išlaiko kūno šilumą, leisdami odai išlikti sausai, kvėpuoti.

Kaip išsirinkti kokybišką lininį audinį?

Spartėjančios technologinės galimybės lemia įvairių audinių gausą. Dažnai tenka matyti, kad drabužiai pagaminti naudojant sudėtines medžiagas arba iš dar negirdėtų, naujų pluoštų. Tad, kokie audiniai iš tiesų yra natūralūs?

Natūralūs audiniai yra sukurti iš natūralių pluoštų siūlų (vilnonių, medvilninių, lininių, natūralaus šilko). Sintetinėmis laikomos tokios tekstilės medžiagos, kurios pagamintos iš sintetinių siūlų. Dabar ypač populiarūs ne tik natūralūs (linas, medvilnė, vilna), tačiau ir sintetiniai, dirbtiniai (bambukų, viskozės, sojų) ar net maišyti pluoštai.

Siekiant, kad drabužiai būtų patogūs, vizualiai patrauklūs vartotojui ir nepakistų kaip įmanoma ilgesnį laikotarpį, jie gaminami maišant ir natūralius, ir sintetinius pluoštus. Taip sujungtos skirtingų sudedamųjų savybės nulemia audinio funkcionalumą. Taigi, perkant rūbus, visuomet svarbu atkreipti dėmesį į etiketes ir patikrinti tikrąją drabužio sudėtį. Verta prisiminti, kad net ir mažas kiekis sintetinio pluošto gali netikti ir sukelti alergines reakcijas.

Lininiai rūbai vaikams - ne tik madinga, bet ir naudinga

Lininiai rūbai vaikams – ne tik mada, bet ir akivaizdi nauda. Linas – tai gamtos dovana žmogui, tad ir jo savybės idealiai pritaikytos kūnui ir komfortabilumui. Lininiai drabužiai palaiko natūralų odos mikroklimatą, ją ramina, leidžia kvėpuoti, veikia kaip natūralus antiseptikas. Tokie rūbai šildo ar atvėsina, idealiai prisitaiko prie kūno judesių. Negana to, tai ekologiškas, tvarus pasirinkimas, užtikrinantis kokybę daugeliui metų į priekį. Šis audinys – saugus ir vertas kiekvieno žmogaus, besirūpinančio savimi bei aplinka, dėmesio.

Pasidalinti su draugais: